Marta Sztuczyńska

DIETETYK

Jest absolwentką studiów licencjackich i magisterskich Dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Poza zdobytą wiedzą na studiach ciągle zdobywa swoją wiedzę biorąc udział w licznych kursach. Karierę zawodową zaczęła już na studiach pracując w internetowej poradni dietetycznej. Swoje doświadczenie zdobyła na oddziałach gastroenterologii i nefrologii szpitali warszawskich oraz w poradniach diabetologicznych i żywienia indywidualnego, a także prowadząc warsztaty dla diabetyków.
Najbardziej lubi w swojej pracy bezpośredni kontakt z pacjentem, kiedy może dokładnie poznać jego potrzeby oraz problemy. Uważa, że zadaniem dietetyka jest nie tylko ułożenie odpowiedniego jadłospisu, ale również wspieranie i motywowanie pacjentów.

Dodatkowe kwalifikacje:
• diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią,
• żywienie w chorobach tarczycy,
• dietoterapia w cukrzycy,
• dietoterapia w insulinooporniści, zespole policystycznych jajników i cukrzycy,
• zastosowanie diet wegetariańskich w chorobach autoimmunologicznych i innych zaburzeniach zdrowotnych,
• diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym,
• cukrzyca oraz choroba refluksowa u osób aktywnych fizycznie,
• suplementacja w sporcie,
• wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem,
• psychologia dla dietetyka.

Doświadczenie zawodowe:

  • Poradnia dietetyczna Dobry Dietetyk
  • Poradnia dietetyczna Yanse
  • Poradnia internetowa Kalorynka
  • Oddział gastroenterologii w Wojewódzkim Szpitalu Bródnowskim
  • Szpital ginekologiczno-położniczym im. Świętej Rodziny
  • Poradnia diebetologiczna w Wojewódzkim Szpitalu Bródnowskim w Warszawie

Wykształcenie:
• Studia magisterskie i licencjackie z Dietetyki na Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
.